14 Mart 2020 Cumartesi

"Keto yapıyorum ama hiç kilo veremedim" diyenler...

Facebook Ketojenik Diyet Dayanışması Grubu kurucusu Simay Atilla'nın bir paylaşımını aktarıyorum:

KETO YAPIYORUM AMA HİÇ KİLO VERMEDİM
diyenler buraya toplansın, olası sebepleri açıklıyorum:
❤️Yeni başladınız ve 1 haftada hemen kilo vermek istiyor olabilirsiniz.
Eğer durum buysa lütfen biraz sabır, ketosise girme süresi kişiden kişiye değişebilir ve henüz ketosise girmemiş, dolayısıyla yağ yakmaya başlamamış olabilirsiniz.
❤️Çok fazla karbonhidrat alıyor olabilirsiniz.
Ketojenik beslenmeyi tam anlamadan başladıysanız yanlışlıkla ketojenik diyete uygun olmayan şeyler yiyor olabilirsiniz. Tahıl, bakliyat ve şeker yasak. Zayıflamak için günde 20 gr net karbonhidrat altında kalmak gerekiyor.
❤️Gizli karbonhidrat alıyor olabilirsiniz.
Mesela yediğiniz bir sosta çok yüksek şeker olabilir, mesela kullandığınız tatlandırıcı yüksek glisemik indeksli olabilir. İçtiğiniz çorbada ya da yediğiniz köftede un/ekmek olabilir. Şekersiz diye paketlenmiş bir ürünün karbonhidratı yüksek olabilir.
❤️Kaçamak yapıyor olabilirsiniz.
Aman arada bir kaçamaktan bişey olmaz diyip karbonhidrat yüklemesi yapıyor olabilirsiniz, bu kilo kaybını duraklatmaktan başka bir işe yaramaz. Oturup hamburger yemeseniz de, sağlıklı diye günde 2 tane kayısı ya da incir kurusu yiyorsanız, ya da bitter çikolatayı 1-2 kare yerine paket paket yiyorsanız ketosisten çıkabilirsiniz.
❤️Çok alkol tüketiyor olabilirsiniz. Evet sıfır karbonhidratlı alkollü içecekleri ketojenik diyette arada bir içip ketosiste kalabiliriz, ancak sürekli alkol tüketimi kilo vermeyi duraksatır.
❤️Çok fazla yiyor olabilirsiniz.
Yediğiniz herşey ketojenik beslenmeye uygun olabilir ama miktarlar da önemli. Küçük rakamlar fark etmese de, her gün yakabileceğinizden çok fazlasını yiyorsanız mutlaka kilo artışı olacaktır.
❤️Çok az yiyor olabilirsiniz.
Evet bu da doğru, çok az kalori alımında metabolizma yavaşlayabilir, vücut kilo vermek yerine tutmaya başlayabilir.
❤️Yağı ya da proteini az yiyor olabilirsiniz.
Bazen yeme alışkanlıklarımız değişiyor ve yediklerimize dikkat etmiyoruz. Bilinçaltımıza işlemiş yağı çok yemenin sağlıksız olduğu düşüncesi yüzünden gerekenden az yağ yiyor olabilirsiniz. Ya da spor yaptığınız halde proteini yeterli almıyor olabilirsiniz. Bu durum yine kilo tutmaya sebep olur.
❤️Gerçek besinler yerine işlenmiş yiyecekler yiyor olabilirsiniz.
Et yemek yerine proteini sosisten, hazır köfteden alıyorsanız, canınız tatlı isteyince ketojenik tarifler ya da çilek-bitter çikolata yerine içinde pek çok bileşen olan paketlenmiş diyet çikolatalar kurabiyeler yiyorsanız kilo verememe sebebiniz bu olabilir.
❤️Sürekli atıştırıyor olabilirsiniz.
Ketojenik beslenme yağ ağırlıklı bir beslenmedir, yağ kaliteli bir enerji kaynağıdır ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmedeki gibi 3-4 saat arayla atıştırma yapmanıza gerek yoktur, aksine ketojenik beslenmede 2 öğün yemek yemek yeterlidir ve atıştırma alışkanlığı tamamen bırakılabilir.
❤️Stresli bir dönem geçiriyor olabilirsiniz.
Stresin kilo tutmaya ve hatta almaya sebep olduğu biliniyor. Bunla başetmenin en iyi yolu spor yapmak ya da sizi rahatlatacak aktivitelerde bulunmaktır.
❤️Yeterli fiziksel aktivite yapmıyor olabilirsiniz.
Tüm gün ofiste oturuyor, akşam da eve gelip yatıyorsanız kilo vermeniz de çok zor, metabolizmanın hızlanması ve yağ yakımının artması için ne kadar çok aktivite yaparsanız o kadar iyidir.
❤️Belirlenmemiş bir hastalığınız olabilir.
Bütün bunları doğru yapıyorsanız ve hala kilo veremiyorsanız, bilmediğiniz bir hastalığınız olabilir ve check up yaptırmak doğru olur.

Hiç yorum yok: