23 Ekim 2015 Cuma

Evde Lor Peyniri



@erdemoner78 tarifiyle lor yapıldı. 

Nasıl?➡️1 lt pişmiş köy sütü tencerede kaynama noktasına gelene kadar ısıtıldı, içine 2-3 yemek kaşığı limon suyu eklendi, kesilme gözlemlenince ocağın altı kısılıp 10' kaynamaya bırakıldı. Sonrasında ateşten alınıp, 30' dinlendirildi. Çift kat temiz tülbent serilmiş süzgece dökülüp, tülbentin uçları bağlandı, süzülmesi sağlandı. Sabah çıkan ürünler; bir büyük avuç içi kadar katkısız lor peyniri ve görünen miktarda peynir altı suyu. Bardaktakini ben sabah sporumdan hemen sonra, içine zerdeçal katarak içtim. Kavanozdakinden de tarçınlayıp, spora giden oğlumun yanına verdim, spor bitiminde içecek. Yalnız 1 kg sütten çıkan lor, bize neredeyse 1 günlük oldu. Seri üretime mi geçsem, n'apsam ¿ .





Peynir altı suyu ile ilgili akşam yaptığım araştırmadan çıkanları da aşağıda paylaşıyorum:

Protein Bar Yerine Peynir Altı Suyu .
.
Evde peynir yapmaya başladığınızda ilk karşınıza çıkacak mesele peyniri süzdükten sonra elinizde kalacak bunca peynir altı suyunu ne yapacağınızdır. Süt mayalandıktan sonra peyniri süzüp çıkardığınızda kalan su peynir altı suyudur. Sütün yağı ve katı maddesi peynire geçer ve kalan bolca su, protein, çeşitli mineraller ve süt şekeri yani laktoz peynir altı suyunda kalır. .
.
Peynir altı suyu yağsız saf protein ve mineral kaynağıdır. .
.
Peynirin yapılış şekline göre iki çeşit peynir altı suyu bulunur. .
.
1- Ekşi peynir altı suyu: Sütü sirke veya limon kullanarak kestirip peynir yaparsanız ekşi peynir altı suyunuz olur. .
.
2- Tatlı peynir altı suyu: Sütü mayalayarak yapılan peynirlerin suyudur. .
.
Peynirle beraber peynir altı suyuda uzun yıllardır kullanılmaktadır. Eski çağlarda özellikle et ve baharatlı yemeklerin muhafazası için kullanılan peynir altı suyu sebze ve meyveleri saklamak içinde kullanılmıştır. .
.
Peynir üretimi küçük mandıralardan çıkarak tam bir endüstri olunca işletmelerin ikinci ürün olan peynir altı suyu ile ne yapacakları konusu gündeme geldi. Önce gıda sonra kozmetik endüstrisinde kullanılmaya başlanan peynir altı suyu kısa zamanda o kadar çok ürüne girdi ki endüstri tersine döndü. Artık üretimde ilk ürün peynir altı suyu iken ikinci ürün peynir. Peynir altı suyunun nerelerde kullanıldığını görmek için bir kaç etikete bakmanız yeterli olacaktır. Hemen hemen her paketli gıda ürününde peynir altı suyu kullanılmaktadır. .
.
Peynir altı suyu probiyotiktir. Mide bağırsak sistemi hastalıklarında birebirdir. Mide bulantısına, ishale, mide kramplarına ve karın ağrılarına iyi gelir. İzlanda'da hazım için kullanılan içeceklerden biri peynir altı suyuyla yapılır. .
.
O kadar değerli bir protein kaynağıdır ki toz hali kas kütlesini arttırmak için sporcularca kullanılır. Birçok sporcu yiyecek ve içeceği, peynir altı suyunun işlemle kurutulmuş halidir.
Yorumu Sil50ye2kalaPeki biz bu değerli gıda maddesini nasıl kullanabiliriz. .
.
1- Su ve süt yerine yiyeceklerde kullanılabilir. Bu gıda ürünü asla ziyan edilemeyecek kadar değerlidir. Özellikle hamur işlerinde ve ekmeklerde su yerine peynir altı suyunu kullanırsanız hem çok lezzetli olur hem de çok vitaminli. Ekmekler, kekler, muffinler, börek ve poğaçalar hepsinde kullanabilirsiniz. .
.
2- Makarnanızı peynir altı suyu ile haşlayıp, suyunu süzmek yerine çektirirseniz sosa gerek kalmadan çok lezzetli bir makarna elde edersiniz. .
.
3- Pilavlarınız risotto tadında olurken, patateslerinizi soyup peynir suyuyla haşlarsanız çok güzel tatlı bir püre olur. .
.
4- Peynir altı suyunu tekrar kaynatıp tülbent bezden süzdüğünüzde börekler için lor peyniri yapabilirsiniz. .
.
5- Lakto-fermente sebze yani bildiğimiz turşu yapımında kullanılır. Özellikle tatlı olan peynir altı suyu turşularınızın hem yumuşamasını önler hem çabuk fermente olmasını sağlar. Elbette probiyotikliğini de arttırır. .
.
6- Nohut, fasulye gibi baklagilleri ıslattığınız suya bir kaç kaşık peynir suyu ilave ederseniz hazımları kolaylaşır. .
.
7- Peynir altı suyuna biberiye, tuz, sarımsak,karabiber koyarak et ve tavuk marinasyonunda kullanabilirsiniz. .
.
8- Kas kütlesini arttırmak isteyen çocuklarınız ne olduğu belirsiz spor salonlarında satılan sporcu içecek ve yiyeceklerini tüketeceklerine peynir suyunu direk içebilirler veya onlara bununla limonata yapabilirsiniz. .
.
9- Kışında sıcak içecek olarak kullanabilirsiniz. Isıtın bal ve meyvelerle tatlandırarak soğuk günlerde bağışıklık sisteminizi güçlendirecek bir içecek hazırlayın. Gribe karşı birebir.
Yorumu Sil50ye2kalaPeynir Altı Suyunun İlginç Kullanım Alanları: .
.
1- Sulandırıp bahçe ve salon bitkilerinin sulanmasında kullanabilirsiniz. Çiçek proteini olarak bitkilerinizi güçlendirir. .
.
2- Ekşi peynir altı suyu çilek ve domateslerin sulanmasında toprağın asitliğini arttırdığı için gübre yerine geçiyor. Organik tarımda etkili bir gübreleme yöntemi. .
.
3- Ekşi peynir altı suyu bahçede salatalık ve kabaklarda olan beyaz küf hastalığı ile doğal mücadelede kullanılmakta. .
.
4- Kedi ve köpeklerinizin kuru mamalarını peynir altı suyu ile karıştırarak verirseniz çok daha proteinli olur. .
.
5- Yurtdışında tavukların yumurta verimini arttırmak için yemlerini peynir altı suyu ile karıştırıp veriyorlarmış. Burada deneyene raslamadım. .
.
6- Kozmetik sanayinde çok kullanılan peynir altı suyunu yüzünüze bir pamuk yardımıyla sürerseniz yumuşatıp parlaklık kazandırıyor. .
.
7- Saç kremi yerine saçınıza sürüp bir dakika bekleyip durularsanız doğal bir saç bakım ürününüz oluyormuş. Ben henüz denemedim. Deneyen olursa lütfen paylaşsın. .
.
Bu kadar çok kullanım alanından biri mutlaka size hitap edecektir. Lütfen şayet evde peynir yapmayı denerseniz bu çok değerli gıda maddesini de ziyan etmeyin.

alıntı ... 

http://dogalmaya.com/Kutuphane/Protein_Bar_Yerine_Peynir_Alti_Suyu.html


Hiç yorum yok: