6 Mayıs 2015 Çarşamba

Hıdırellez...

5 Mayıs gecesi başlayıp, 6 Mayıs'da devam ederdi Hıdırellez telaşesi bizim evde...

5 Mayıs gecesi en büyük seremoni; dileklerin bir kağıda yazılması veya resmedilmesi ya da istenen şeyin resminin gül ağacı dibine gömülmesi olurdu. Kocaman bir ateş yakılması ve dileklerle üzerinden atlanması, o gece bereket dağıtılacağı inancıyla evdeki para cüzdanlarının, erzak kaplarının ağzının açık bırakılması da diğer eğlenceli ve ciddiyetle yapılan şeylerdi.

6 Mayıs günü de bu "bayram" havası devam ederdi. Köyde ananemin evindeysek; sabah çok çok erken kalkmak, bilmem kaç çeşit çiçek toplamak, sonra da yanımızda getirdiğimiz haşlanmış yumurtayı hafif eğimli bir bayırın tepesinden yuvarlayıp, ardından o yemyeşil çimenlerde kahkahalarla kendimiz de yuvarlanmak ve o yumurtayı orada soyup yemek :); çok çok eğlendiğimiz Hıdırellez'in rutinleriydi. Günün sonrası ise ziyafet demekti... İçli pilav, kuzu çevirme olmazsa olmazdı ve bunlar kalabalık aile, eş, dostla yenirdi; bahçelere kurulan neşeli sofralarda...

Hepsi -di'li geçmiş zaman oldu :(

Bir yanımı gülümsetirken bu anılar, çokça da hüzünlendiriyor  :(

Sırada başka bir anı var Hıdırellez ile ilgili; çokça gülümseten ama bir yandan da duygulandıran bir yazı (bu her şeye duygulanma hali, yaşla ilgili de olabilir !)


Hıdırellez ve Dilekler


"Nereden kaynaklandı sersemliğim bilinmez.

O seneye kadar sınıfın en iyisi olmaya oynarken, o sene Fen Bilgisinden tekledim..."ikmale kalmak" gurur kırıcılığın ötesinde korkutucuydu benim için.Evimizde , ailemizde yaşanmamış bu utancın şerefinin bana ait olmaması için ne yapacağımı  şaşırmış şaşkın ergenlerin şahı olarak dolanıyordum ortada.

Ortaokul yıllarıydı işte.12 yaşlarında olacağım..öyle kalmış aklımda. Sotka'daki evimizde tatlı bahar telaşı vardı. Annem , klasik olarak temizlik için baharı , hafta sonunu , misafiri, ay içim darlandıyı, yazı, kışı, sömestiri bahane ediyor ve evi ayağa kaldırıp indiriyordu.Derken "hıdrellez"den bahsedilir oldu. Hızır ile İlyas buluşurmuş senede bir gün. Tam o buluşma anında gökte dilek kapısı açılır ve o ana denk gelen tüm dilekler kabul olurmuş..."

. . .

Giriş yaptım; devamı burada (>>tık tık>>) 


Hıdırellez Bayramımız kutlu osun...

1 yorum:

SKINNY dedi ki...

Yazmiyorsun uzun suredir. Ben de ing pek alisamadim. Ozlettin kendini. Buraya yazmak icin illa diyet yapman gerekmiyor ki....