11 Aralık 2013 Çarşamba

Normo-Protein

Uzun bir yazı, hazır mısınız?

Başlamadan şu uyarıyı yapmam gerekir:

"Diyetin süresi 15 gün, gerekirse özel durumlarda en fazla 21 gündür. Doktora danışmadan sürenin uzatılmaması, gerekli analizler yapılmadan tekrar edilmemesi, protein miktarları kişiye özel hesaplandığından, diyetin başkalarına verilmemesi gerekir."
(burada bir kural ihlali var gibi görünse de; merak eden arkadaşlarıma, uygulayıcı olarak kendi deneyimlerimi aktarmanın ötesinde bir amacım yoktur)

* * *

NormoProtein, sevgili doktorumun önerdiği bir programdır. İlk uygulamaya başlamadan önce; kan, idrar gibi bilimum tahlillerden, kalp elektroma kadar bir dizi tetkik yaptırdım. Bu programı uygulamamda herhangi bir sakınca olmadığı sonucuna varıldıktan sonra uygulamaya başladım. En fazla 3 hafta uygulanan bu programdan sonra, kademeli olarak normal yeme düzenine geçtim. 

NormoProtein listesi elime ilk geldiğinde; nasıl olur, bu çok az, nasıl yaparım demedim. Daha önceki zamanlarda karşıma çıkan ve zararlı olduğu konusunda şeyler duyduğum "Herbalife"ı listede görüp, sabah kahvaltısı olarak kullanacağımı okuyunca; beynim şöyle bir grileşti ve sordum doktoruma. Aldığım cevapla da o grilik dağılıp, yine gökkuşağına döndü. 

Ben doktoruma çok inandım. O'nun bana olan güvenini boşa çıkarmamak için de, bu normo-protein programı da dahil olmak üzere, yaklaşık 3 ay boyunca neye izin verdiyse onu yedim. Bilerek kaçamak asla yapmadım. Sadece spor konusunda "tam" olamadım :(

Bu program Dukan'ın PS günleri ile çok benzeşse de, temel farklılığı; Dukan'da et fazla yenir, sebze daha az; mesela 1 birim sebze, 2 birim et. NormoProtein'de ise tam tersi; 2 birim sebze, 1 birim et. Bir başka farklılık; Dukan'da peynir, yoğurt gibi süt ürünleri serbesttir ama NP'de asla yer almaz.

NP'de de asla aç kalmamak esastır. Bu sebeple; liste ilk görüldüğünde, "bu kadar yemek yeter mi?" duygusu sarsa da, aslında hiç acıkılmıyor. Sadece "alışkanlıklar" sonucu, belirli zaman dilimlerinde mideniz değil ama gözünüz bir şeyler arıyor atıştırmak için... Bunu da sıvı içecekler, yaseminli veya naneli yeşil çay, ıhlamur, sade kahve ve yanında şekersiz ve farklı aromalı sakızlardan bir minik ısırık -bir sakızı 5'e falan bölüp- ile çözmüştüm ben...

Genel hatlarıyla Normo-Protein:

  • Sadece 3 ana öğün var:
>Kahvaltı: Haftada en fazla 2 kere yumurta yenebilir. Veya 1 bardak yağsız süt ile 1,5 kaşık Herbalife Toz Karışım (Formül 1 Öğün Yerine Geçen Besleyici Shake Karışımı VanilyaAromalı) 
(nedir bu diyenlere >>> tık tık >>>)



> Öğle ve akşam : Et (yağsız kırmızı veya beyaz et ama mutlaka yağsız pişirme yöntemiyle) ve sebze (salata veya pişmiş sebze: salata ve sebze için 1 tk z.yağ serbest)... Burada ölçü veremem ama et sebzenin yarısı olacak. Mesela 100 gr. et ise, 200 gr. salata ki koca bir tabak yapıyor ve doyuruyor... Doymuyor veya çabucak acıkıyorsanız, miktarı arttırın... Kahvaltıda yumurta yemiyorsanız, öğle veya akşama ekleyebilirsiniz; haftada 2 veya 3 kez...

  • Karbonhidrat (taze veya kuru meyve, bazı sebzeler, unlu mamuller, şeker ihtiva eden gıdalar) yok!
  • Baklagiller yok! 
  • Süt sadece yağsız olabilir ama diğer süt ürünleri (peynir, yoğurt, vs...) yok! 
  • Yağ; z.yağı olarak ve her öğüne 1 tatlı kaşığı sadece... 
  • Tetkiklerimdeki değerler sebebiyle; multivitamin, kalsiyum ve potasyum takviyesini de dış destek olarak alıyorum (aman dikkat! bunların "şekersiz" olanlarını seçmek lazım)
  • Haftada en az 3 gün ve en az 60 dakika yürüyüş yapmam ve günde en az 2,5 lt. az mineralli su içmem tavsiye edildi. 

Geçen sene bu programı ilk uyguladığım hafta sonucunda deneyimlerim:



Yaptıklarım:

  • Sabah, öğle, akşam olmak üzere 3 öğün yedim.
  • Sabah 'klasik' kahvaltı etmemeye "90 Gün Diyeti" ve "Ezgi'nin sayfasından alarak yaptığım detoks" sayesinde idmanlı olduğumdan; hiç zor gelmedi.
  • 200 ml. yağsız süt ve herbalife toz karışım, 3 hafta boyunca kahvaltım oldu. Herbalife'a karşı yıllar öncesinde kulağıma çalınan şeylerden dolayı önyargılı olsam da, bir süre kullanmak durumundaydım ve alıştım. Tok tutan ve lezzetli bulduğum bu formülü, sağlıklı olduğundan emin olsam-ki insanlar ikiye ayrılmış durumdalar bu konuda-, normal yeme düzenine geçtiğimde de arada kullanmak isterim.
  • 3 hafta bounca, öğle ve akşam için; "et+salata" veya "etli sebze yemeği" yedim. Et ve sebze bana özel olarak ölçülendirilmiş, miktar çok ama çok fazla... Her seferinde bitirmek için mücadele etmem gerekti.  Dolayısıyla da aralarda hiç acıkmadım.
  • Öğle ve akşam, menümü hep değiştirdim. Öğle tavuk yediysem, akşam balık veya kırmızı et yedim. Öğle sebze yemeği yediysem, akşam yeşil salata tercih ettim.
  • Yemeklerden sonra, karnım tıka basa dolu olmasına rağmen tamamen alışkanlıktan "beynimin arandığını" hissettiğim anlarda 1 kupa bitki çayı iyi geldi.
  • Sirke, limon, baharat çeşitlerini istediğim gibi kulladım. Tuz; kaya tuzu olarak ve çok ölçülü...
  • Yağ konusu çok hassas... Salataya veya sebze yemeğine 1 tatlı kaşığı... Etlerin de yağsız olması gerektiğini söylemeye gerek yok.
  • Su - tüm diğer içilen sıvılar hariç- en az 2,5 lt. Başta 2,5 lt. zar zor içerken, sonraları 3-3,5 lt içmeye,  hatta şimdilerde 3 tane 1,5 lt.lik şişe bitirmeye başladım. Tabi bu konu da tartışmalı: bazı otoriteler ne kadar çok su içerseniz o kadar faydalı derken, bir kısım da "fazla su içip böbreklerinizi yormayın" demekte...
  • "Haftada en az 3 kez 1 saatlik yürüyüş"... İşte bu en zayıf olduğum konu oldu. 1. hafta 2 kere, 2. hafta 2 kere, 3. hafta 4 kere yürüyebildim. Kalan zamanlarda masa başı, durağan tempo..
  • Sabah multi vitamin, öğle potasyum granül veya efervesan tablet, akşam C vitaminli kalsiyum aldım.
  • Oluşması muhtemel ağız kokusuna karşı "şekersiz sakız" çiğnedim. Ayrıca açlıktan değil ama alışkanlıktan dolayı yeme dürtüsü belirdiğinde de şekersiz naneli küçük bir parça sakız iyi geldi...
  • Özellikle akşam yemekleri sonrası, çay seremonisi ve yanındaki bütün kışkırtıcılara karşı; önce bir parça sakız, sonra 1 bardak portakallı kalsiyum içeceği (Ca-Sandoz) ve son olarak da bol bitki çayı ile kendimi avuttum.
  • Sade Türk kahvesi... En zor başedeceğim sofralarda, en zorlu zamanlarda, kendime verdiğim ödül oldu. Fakat sayı üçe çıkıp, dört beş de istenir olunca, kahveyle beraber telvesini de parmaklama isteği uygulamaya dönüşüp midem sinyal verince, 2 fincana düştük yine zor da olsa...


Yapmadıklarım;

  • Öğün atlamadım.
  • Asla bilerek liste dışı yemedim (Bilerek yemedim ama bilmeden bir kaç gün üst üste nar ekşisi kullandım salatalarda... Yasakmış! Bir daha da yemedim).
  • Şeker -tabi ki- kullanmadım.
  • Peynir veya yoğurt yemedim.
  • Patates, havuç, bezelye, yer elması, brüksel lahanası, mısır, kırmızı domates, (taze) kırmızı biber, baklagiller, kuru veya taze meyve yemedim.
  • Bir çatal makarna, pilav, ucundan da olsa kek, börek, çerez, kurabiye, vs. yemedim. "Çok çok ufak bir lokmanın bile bu sistemi tersine çevireceği" uyarısını beynimin bütün kıvrımlarına yazdım, kuralların dışına çıkmadım.
  • 3. haftada "sporu hiç olmazsa gün aşırı yapmaya başlarım" dedim ama yapamadım:(
  • Aralarda tartılmadım.


Bu programa dair son bir not; bu programı ilk yaptığımda çok güzel sonuçlar aldım. Fakat ne kadar çok tekrarlanırsa, etkisini o kadar kaybediyor.

Ve, Skinny'nin sorusu; ya bu programdan sonra nasıl devam ediyoruz?

Bu programdan sonra, çok yumuşak olarak normal beslenmeye geçiş yapıyoruz. 

Şöyle ki;

  • Program bittikten sonra, 1. hafta kahvaltı ekleniyor (herbalife çıkıyor): 1 dilim ekmek, peynir, zeytin, yeşillik, vs.. ile klasik kahvaltı... Öğle ve akşam NP'deki gibi devam.
  • 2. hafta, 1 ara öğün ekleniyor; 1 meyve ve 2-3 kaşık yoğurt... Yani klasik kahvaltı+ara öğün (ister kuşluk, ister ikindide yapın)+ öğle ve akşam NP sistemi...
  • 3. hafta, öğle yemeğinde et ve sebzenin yanına 2 kaşık pilav-makarna-bir dilim ekmek-haftada sadece 2 kere olmak üzere orta boy haşlanmış patates-1 kase çorba... ekleniyor. Akşam NP sistemi...
  • 4. hafta, 2. ara öğün ekleniyor; ikindi çayının yanında masum (yağsız ve az şekerli) ve küçücük bir kek veya kurabiye, 3 bisküvi, 1 fincan karışık kuruyemiş...gibi. Akşam NP sistemi...
  • Böylece 5 öğün beslenme sistemine geçiş yapılıyor. Kilo korumak için, akşam mümkün olduğunca NP sistemini bırakmamak lazım ama arada bir abartmadan çorba-ekmek-pilav veya makarna veya börek izinli...
Verilecek kilo fazlaysa; bu aşamadan sonra yapılacaklar farklı... Arada metabolizma diyetleri, yukarıda bahsettiğimiz eklemelerin teker teker eksiltilmesi,  kısa süreli NP'ye dönüş... gibi farklı programlarla diyete devam ediliyor.

Şimdilik bu kadar yetsin. Çok uzun oldu.


"Teorikte zehir, pratikte sınıfta çakar" öğrenci tipine iyi örneğim, değil mi?




not: 11.12.13'e ithafen yazılmıştır.



3 yorum:

SKINNY dedi ki...

Cok sagolasin. Herbal life araştırdım ama burda bulmak zorluş. Marketlerde yok. Ancak beslenme aeklş benim dukan uygulamama benziyor. Kahvaltı dışında diğer kurallarına uyarak yapmak istiyorum aslında

SKINNY dedi ki...

az once cepten yorum gonderdim ama sanirim gitmedi. o yuzden tekrar yaziyorum. Cok tesekkurler ayrintili yaz icin. Herbal life birda sadece temsilcileri satiyormus, marketlerde yok. Aslinda benim dukan uygulamama benziyor. Bende kahvalti disinda boyle beslenmeyi dusunuyorum. Dukan da cok peynir yiyordum ama tuzlu oldugu icin yememem lazim, zaten yogurdu sevmem ama kisin sicak sut icmeyi severim. Kolay gelsin sana da..

Terazi dedi ki...

Canım, yorumunu hemen onaylayamadığım için yayınlanmamıştır.

Herbalife burada da marketlerde değil; internet üzerinden veya distribütörler kanalıyla satılıyor. Bizim eski bir velimiz bu işi yapıyor; tesadüf onu buldum internetten. Şimdi okula getiriyor sağolsun. 70 TL tanesi burada...

Tadını seviyorum. Hatta programın sonlarında, et-sebze yemekten gına gelince veya karnımı tok hissettiğimde ve canım yemek istemediğimde, akşam yemeği olarak da kullanıyorum. O zaman ölçü 1 bardak süte 2 kaşık oluyor.

Sanırım yoğurt ve peynir mayalı besinler olması sebebiyle yasaklı bu programda... Bir yerde mayanın sebep olabileceği şikayetleri okumuştum; migren, yorgunluk, gaz, şişkinlik, uykuya eğilim, sindirim problemleri, vs... yazıyordu. Tabi ki herkeste aynı olumsuz etkileri göstermez de sadece maya intoleransına karşı önlem olabilir.

Aman suyu az içme... En az 2-2.5 lt...

Hadi bakalım, kolay gelsin ;)