20 Eylül 2013 Cuma

Faydalı siteler, faydalı yazılar...

"Fitiz" güzel bir yazı yazmış, motivasyon kaynakları ile ilgili...

O yazıda bahsettiği www.bodytr.com sitesini ben de zaman zaman takip ederim. Bir de, interval antrenmanı merak edip araştırırken karşıma çıkan bu site var >>> . Oğlumun "body" çalışmaya merak sardığı bir dönemde ve sonrasında da kendim için pek çok soru yönelttim site sahibi Umut Varol'a ve hepsini de bıkmadan yanıtladı sağ olsun...

O siteden bir yazı alıntılıyorum şimdi... Hani Bikini Projesi de, Şule de bahsetmişti; L-Carnitine...
Hah işte neymiş, ne yararı varmış aşağıda... Daha fazlası ise burada >>>


. . .


L-CARNITINE’IN YARARLARI*

YAĞ YAKIMI
Bu konudan yukarıda detaylı bir şekilde bahsetmiştik. Kısacası ihtiyacımız olan enerjiyi vücudumuzda depolamış olduğumuz yağlardan sağlamamıza yardımcı olur. Böylece hem yağ depolarımızdan kurtulmuş oluruz hem de yağ yakımı sonucunda çok yüksek enerji açığa çıkmış olur. Bu da aerobik kapasitemizin artmasını sağlar.

KEMİK ERİMESİNİN ENGELLENMESİ
Yaşımız ilerlediğinde özellikle de bayanların menopoz dönemlerinde hepimizin karşılaştığı sorundur kemik erimesi. L-carnitine takviyesi aldığımızda kemik kaybı sürecini azaltmakla beraber kemiklerin mikro yapısında da gelişim sağlamış oluruz.

KALBE FAYDASI
Anjin sebebiyle ilaç kullanan kimselerde L-carnitine takviyesi kullanımı başlandığında kullanılan ilaçlarda azatlıma gidildiği tespit edilmiştir. Ayrıca bundan daha önemli olarak kalp krizi geçiren hastalara L-carnitine takviyesi başlandıktan sonra bir daha kalp krizi geçirme risklerinin düştüğü gözlenmiştir.

BÖBREKLERE FAYDASI
Böbreklerinde problem olan kişilerin böbreklerinin üretmesi gereken carnitine’i yeterli seviyede üretememesinden dolayı L-carnitine takviyesi verilmesi tavsiye edilmektedir.

ERKEĞİN ÜRETKENLİĞİ
Çocuk sahibi olmak isteyen ancak sperm kalitesi sebebiyle bu konuda problem yaşayan kişilere L-carnitine takviyesi başlatılarak yapılan araştırma sonucu, kişilerin sperm kalitelerinin artmasının yanında sperm sayısında da artış tespit edilmiştir.

EMZİREN ANNELER
Annelerin yeni doğan bebeklerini emzirmesi sırasında vücutlarındaki carnitine seviyesi azalmaktadır. Bu sebeple hamilelik esnasında almış oldukları kiloları vermeleri de zorlaşmaktadır. Bu durumda L-carnitine takviyesi almak vücudumuzun kaybettiği carnitine’i yerine koymak açısından önemli olmakla beraber alınmış olan kiloların verilmesini de destekleyecekir.

II. TİP DİYABET HASTALARI
Bu tip hastalara L-carnitine takviyesi glikoz oksidasyonu, glikoz depolaması ve glikoz tutulması vasıtasıyla yardımcı olmaktadır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
L-carnitine bir antioksidan görevi yaparak sağlıklı hücrelerinizin zarar görmesini engeller. Bu durum özellikle mevsimsel alerjiler, soğuk algınlığı ve yoğun antrenman sebebiyle bağışıklık sistemimizin yaşadığı problemler döneminde kendisini gösterir.

BEYİN FONKSİYONLARI
Beynin yaşlanmasını engelleyen takviye olarak gingko biloba kullanılması gerektiğini duymuşsunuzdur. Bundan daha iyi bir takviye nedir derseniz tabii ki L-carnitine diyeceğim. L-carnitine hem beyin fonksiyonlarının yaşlılık sebebiyle yaşlanmasını hem de stresten kaynaklanan beyin hasarını önlüyor.

NE KADAR L-CARNITINE ALMALIYIM?

                L-carnitine piyasada tablet ve sıvı formda bulunmaktadır. Tablet olarak aldığınızda günlük olarak spordan 30 dk kadar önce alacağınız 2-4 gr carnitine hem spor performansınızın artmasını hem de beden sağlığınızın desteklenmesini sağlayacaktır. Ben sıvı formda olanları tercih ediyorum. Sebebi spordan 10 dk önce alınması. Çok daha hızlı bir şekilde emilimi olduğundan dolayı spora başlamadan hemen önce 20 ml kadar alıyorum ve ısınma ve gerdirme esnasında vücutta kullanıma hazır hale geliyor. Buradan anlayacağımız gibi L-carnitine oturduğumuz yerden yağlarımızın yanmasını falan sağlamıyor. Normal günlük işler için 4-5 ml kadar kullanımı yağ yakımını desteklemektedir. Ancak spor esnasında alımında açıkladığımız gibi yoğun tempoda kullanıma hazır hale gelen bir enerji açığa çıkmaktadır. Vücudun yağ yakımı karbonhidrat depolarımızın tükenmesinden sonra başladığı için öncelikle vücudumuzu bu seviyeye getirmemiz gerekmektedir.

HANGİ GIDADA NE KADAR BULUNUR?

Aşağıda belirtilen gıdaların 100’er gr’ı için verilen değerler bulunmaktadır.

Kırmızı et                94-95 mg
Morina balığı         5,6  mg
Tavuk göğüs eti         3,9  mg
Kaşar peyniri         3,7  mg
Dondurma         3,7  mg
Eski kaşar          1,1  mg
Tam buğday ekmeği 0,36  mg
Beyaz ekmek         0,147mg
Pilav                         0,05  mg
Yumurta                 0,012 mg


*alıntı: http://uvfitness.net/l-carnitine/

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Tesekkürler paylasim icin,tabletler bitince sivisindan alayim portakal tadinda 7 tane bir kutuda,biraz pahali diye almamistim. 45 e merdiven dayiyoruz, elimizden geldigince kendimize bakmaliyiz.Sule

fitiz dedi ki...

Oyy ben nere gidem bu arada iki gündür post girmiyorum ayol buralardayim da bi yorum daki yazacak zaman bulamadım son yazılarına