4 Eylül 2013 Çarşamba

"6 iddialı diyetisyen 6 iddialı diyet -1"

Sevgili Şule hatırlatınca Hürriyet'de yayınlanan yazı dizisini, ben de ana sayfadan paylaşmak istedim. 

Ve nagişim'e yazdığımı, bir kez de buradan yazayım: Biz biliyoruz ki diyet kişiye özeldir. Herkesin bünyesi ve metabolizması farklıdır; dolayısıyla bir kişiye uyan, bir diğerine iyi gelmeyebilir. Bunun bilincindeyiz.

Biz sadece bilgi sahibi olmak için bu diyet listelerine ilgi gösteriyoruz. Ha; eğer kronik bir rahatsızlığımız, bir sağlık problemimiz yoksa, mantığımıza uyan listeleri deneyebiliriz de... Hoşumuza giderse, devam ederiz; etmedi, bırakırız. Zaten hiçbir diyet ömür boyu yapılmaz demiyor mu Mehtap Hoca:

   "Hayat boyu diyet yapilmaz (bence)... Istenilen kiloya gelene kadar kontrollu diyetler uygulanir ve sonra, yasanilan yere, aile yapisina, kulture, yasam tarzina bagli olarak bir beslenme stili olusturulur ve kilo alinmayabilir."

Hadi şimdi Hürriyet Gazetesi'ndeki  "6 iddialı diyetisyen 6 iddialı diyet" başlıklı yazı dizisine:
(yazının orjinali için  tıklayın>>)

"Tatil, ramazan, bayram derken farkında olmadan aldığınız kiloları kışa taşımamanın sırrı uzakta değil, tabağınızda gizli. Üç gün boyunca diyetisyenler Banu Kazanç, Dilara Koçak, Elvan Odabaşı Kanar, Selahattin Dönmez ve Taylan Kümeli ile bütünsel beslenme uzmanı Karen Hill üç gün boyunca kolayca uygulayabileceğiniz zayıflatan diyetlerini sizlerle paylaşıyor.


Diyetisyen Selahattin Dönmez’den acı biber diyeti

Acı biberde bulunan kapsaisinin metabolizmayı yüzde 23 hızlandırdığını söyleyen Dönmez, her öğünde bolca taze veya közlenmiş acı taze biber veya acı pul biber yenmesini öneriyor. 

benden not: Sitede erkekler ve kadınlar için 2 ayrı liste verilmiş fakat kadınlar için olan listede öğünler eksik ve daha da önemlisi, birbirlerinden farkları yok. Teknik bir hata olmuş sanırım...

KADINLAR İÇİN:

* Kahvaltı: Bir adet haşlanmış pul biberle lezzetlendirilmiş yumurta, bir su bardağı az yağlı süt, bir dilim az yağlı peynir, bir dilim ekmek, bol taze sebze ve bir adet taze acı biber, iki su bardağı su veya doğal maden suyu
* Öğle: Bir yemek kaşığı keten tohumu eklenmiş, bir kase sebze veya kurubaklagil çorbası, 100 gram yağsız kırmızı et veya derisiz tavuk eti, haftada iki kere 200 gram ızgara veya fırınlanmış balık, üç-dört yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği, az yağlı salata, üç-dört adet taze acı biber, iki su bardağı su veya doğal maden suyu
* İkindi: Altı tam ceviz ve iki orta boy ya da iki kase C vitamininden zengin taze meyve ve bir su bardağı az yağlı süt


ERKEKLER İÇİN

* Kahvaltı: Bir adet haşlanmış pul biberle lezzetlendirilmiş yumurta, bir su bardağı az yağlı süt, iki dilim az yağlı peynir, iki dilim ekmek, bol taze sebze ve iki-üç adet taze acı biber, üç su bardağı su veya doğal maden suyu 
* Öğle: Bir yemek kaşığı keten tohumu eklenmiş bir kase sebze veya kurubaklagil çorbası, 100 gram yağsız kırmızı et veya derisiz tavuk eti, haftada iki kere 200 gram tercih edilen ızgara veya fırınlanmış balık, üç-dört yemek kaşığı zeytinyağlı tercih edilen sebze yemeği, az yağlı salata, üç-dört adet taze acı biber, iki su bardağı su veya doğal maden suyu
* İkindi: Altı tam ceviz ve iki orta boy ya da iki kase C vitamininden zengin taze meyve ve bir su bardağı az yağlı süt
* Akşam: 100 gram yağsız kırmızı et veya derisiz tavuk eti, haftada iki kere 200 gram ızgara veya fırınlanmış balık, dört yemek kaşığı zeytinyağlı sebze veya kurubaklagil yemeği, bir su bardağı yoğurt veya cacık, iki ince dilim tercih edilen ekmek, az yağlı salata, üç-dört adet taze acı biber, iki su bardağı su veya doğal maden suyu
Not: Acıktıkça aralarda üç-dört fincanı geçmeyecek şekilde limonlu ve bol buzlu yeşil çay için.



Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar’dan üç sihirli yiyecek


KAHVALTI İÇİN FİT TARİFLER: Zayıflamayı sağlayan en değerli öğün kahvaltı. En uygun kahvaltı saati ise 07.00-09.00. Kahvaltıdaki sihirli gıdanız yeşil kahve veya yeşil çay. Böylelikle güne daha hızlı bir metabolizmayla başlayabilirsiniz.

* 3 biberli menemen (311 kal): İki adet yumurta, 200 gram sarı, kırmızı, yeşil dolmalık biber (hazır dondurulmuş olanlarıda kullanabilirsiniz). Menemenizi 200 gram domates, bir tatlı kaşığı zeytin yağı, bir-iki dilim tam buğday/çavdar ekmeği eşliğinde tüketin. Bu kahvaltı ortalama dört saat tok kalmanızı sağlar.

* Fitpizza (347 kal): İki dilim tam buğday ekmeği, 50 gram lor peyniri, bir tatlı kaşığı keten tohumu, bir tatlı kaşığı zeytinyağı, bir adet yumurta, maydanoz, yarım kırmızı biber, Yumurta, lor peyniri ve diğer malzemelerinin tamamamını karıştırıp ekmeğin üzerine bölüştürün. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin.

* Fitost (255 kal): İki dilim tam buğday ekmeği, 30 gram avakado, iki-üç yaprak ıspanak, 30 gram light kaşar peynir. Bu tostun sihirli besini yağ yaktıran avakado. Bir tatlı kaşığı zeytinyağı yerine 30 gram avakado kullanabilirsiniz.

ÖĞLE YEMEĞİ İÇİN FİT TARİFLER: Öğle yemeği tercihinizin protein ağırlıklı olması hem sosyal hayatınızda kolaylık sağlar hem de öğleden sonra atıştırmalarınızı yönetmenize yardımcı olur. Sihirli gıda: Tavuk.

* Tavuklu wrap (423 kal): Bir adet kepekli lavaş, 100 gram tavuk göğüs fileto, üç-dört adet mantar, bir-iki adet çarliston biber, 30 gram light kaşar peynir. Tavuk göğsünü ve sebzeleri ızgara veya tost makinası yardımıyla pişirin. Kepekli lavaşın içerisine tavukları uzun dilimleyerek koyun. Üzerine sebzeleri yerleştin ve kaşar peyniri rendeleyip rulo yapın. Ve dürümü tekrar tost makinesinin arasında ısıtın.

* Hindiform (423 kal): 150 gram hindi kalça eti, kırmızı toz biber, dört-beş adet arpacık soğan, dört-beş adet sarmısak, bir tatlı kaşığı zeytinyağı. Tüm malzemeyi tavada soteleyin ve bir adet kepekli lavaş eşliğinde tüketin.

* Köri soslu patatesli tavuk jülyen (395 kal): 150 gram tavuk göğüs eti, 180 gram patates, köri, bir çorba kaşığı zeytin yağı. Tavukları ince uzun uzun doğrayın. Az su ve zeytinyağıyla soteleyin. Üzerine küp küp doğranmış haşlanmış patatesleri ekleyin ve en son köri baharatını ekleyerek beş dakika daha soteleyin.

AKŞAM YEMEĞİ İÇİN FİT TARİFLER: Akşam yemeğinizin sihirli besini yoğurt. İsterseniz yoğurt yerine ayran için.

* Detoks çorbası (58 kal): 300 gram ıspanak, iki orta boy kabak, bir çay bardağı yeşil mercimek, bir orta boy soğan, iki-üç diş sarmısak, Bir buçuk litre su. Yeşil mercimek, soğan ve sarmısağı 20 dakika pişirin ve içine kabakla ıspanağı sırasıyla ekleyin. 10 dakika daha kaynattıktan sonra blendırdan geçirin. Bu çorbayı açlığınızı yatıştırmak istediğiniz her saatte tüketebilirsiniz.

* Kırmızı mucize (28 kal): İki orta boy domates, bir ortaboy kırmızı biber, bir orta boy kırmızı soğan, bir adet salatalık, maydanoz, nar sirkesi, limon. Hepsini blendırdan geçirin. Hem gençlik hem metabolizma iksiriniz olsun.

* Levrek salata (311 kal): 140 gram levrek fileto, 90 gram haşlanmış patates, 200 gram közlenmiş patlıcan, yarım kırmızı soğan, maydanoz, közlenmiş yarım kırmızı biber, Akdeniz yeşillikleri, bir tatlı kaşığı zeytin yağı-sirke-limon sos. Közlenmiş patlıcan, kırmızı biber, ince kıyılmış soğan ve maydanozla karıştırın. Akdeniz yeşilliklerinin üzerine bu karışımı yerleştirin ve üzerine ızgara levrek filetosunu servis edin. Bir orta boy haşlanmış patatesi dörde bölerek salatanın üzerine ekleyin en son sosunu ilave edin.

Diyetisyen Taylan Kümeli’den porsiyon kardeşliği


Seyahatler, geç yenen ve saatler süren iş yemekleri, oturgan hayat... Sosyal hayat bazen tek başına kilo alımına yol açabiliyor. Kümeli, sosyal hayatın değiştirilmesini değil, porsiyon kontrolünü öneriyor:
* İlk kural: Mekâna çok aç gitmeyin.
* Siparişinizi vermeden ekmek sepetindekileri bitirmeyin. Ekmeğinizin üzerine yağ sürmeyin.
* Ne yiyeceğinize hemen karar vermeyin, mönüye göz atmak için iki dakikadan daha uzun süre harcayın.
* Yarım porsiyonlar sipariş edin ya da porsiyonunuzu arkadaşınızla paylaşın.
* Yemek sonrası yarım saatlik bir yürüyüşün zevkini çıkarın.


BUNLARI YEDİKÇE ZAYIFLARSINIZ

* Yoğurt: İçindeki protein midede uzun süre kalıp uzun süre tok tutar. Bonus olarak, proteini sindirirken karbonhidratlardan daha fazla kalori yakarsınız. Yağsız, yarım yağlı ve az şekerli çeşitleri tercih edin.

* Tarçın:
Tarçının kan şeker seviyelerini düşürmede etkili olduğunu araştırmalar ortaya koydu. Tip 2 diyabeti olanlar için büyük bir kurtarıcı. Kahve, çay ya da yoğurdun içine karıştırabilirsiniz.

* Yeşil çay: Yeşil çayın vücutta göbek yağlarını yakmada uyarıcı etki yaratarak kilo vermeyi desteklediğini gösteren araştırmalar var. Yeşil çay metabolizmayı doğrudan etkileyen bir fitokimyasal olan kateşin içeriyor.

* Greyfurt: Aslında yağ yakıcı etkisi olmasa da tok tutuyor. Yemeklerden önce bir yarım greyfurt yemek ya da bir bardak greyfurt suyu içmek, tok hissetmenize yardımcı oluyor. Yemek esnasında daha az kalori almanızı sağlıyor.

* Karpuz: Sudan zengin bu tür yiyecekler bağırsakta daha fazla yer kaplıyor. Vücudun sinyalleri yeterince yediğinizi ve diğer yiyeceklere fazla yer kalmadığı gösteriyor.

* Elma ve armut: Kabuklarıyla yemeniz halinde hem lifleri hem de su içeriği nedeniyle uzun süre tok tutar.

* Çiğ sebze: Çiğ sebzeler üstün atıştırmalıklar. Gevrek arzusunu bastırırlar, çok fazla su içerirler ve tok hissetmeye yardımcı olurlar. Yarım ölçü doğranmış kereviz sadece sekiz kalori.

* Yumurta: Sabahları açma, poğaça gibi karbonhidratlar yemek yerine protein tüketildiğinde daha uzun süre tok kalınıyor. Bir yumurta sadece 75 kalori.

* Çorba: Kremasız çorba düşük kalorilidir ve tok tutar. Sıcak olduğu için bir an önce yiyip bitiremezsiniz. Yemeklerden önce tüketildiğinde, midede yüksek kalorili yiyeceklere yer bırakmaz. Çorbanın içine tavuk, balık, doğranmış sebze veya baklagil ekleyerek tek başına doyurucu ve düşük kalorili bir yemek yapabilirsiniz.

* Salata: Yemeklerden önce bir başka doyucuysa salata. Fakat çok daha fazla kalori almanıza neden olabilecek olan sos konusunda dikkatli olmalısınız. Bir yemek kaşığı zeytinyağı ve limon yeterli.

* Sirke: Bazı araştırmalar sirkenin vücuttaki yağları kırmaya yardımcı olduğu ortaya gösterdi. Üstelik kalorisiz.

* Kuruyemişler: İki yemek arasındaki açlığı frenlemenin en iyi yolu. Protein, lif ve kalp dostu yağlardan zengin. Yeterli miktarda alındıklarında kilo vermede yardımcı olduğu ve kolesterol seviyelerini düzelttiği görüldü. Kabuklu olanları tercih edin böylece açmak için uğraşır ve yavaş yavaş yemiş olursunuz."


Bu yazı Hürriyet internet sitesinden alınmıştır.


Yarın: Dilara Koçak ve Banu Kazanç "Karbonhidrat yalancı mutluluk"

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Eline saglik Ipekcigim,
Beni bunlari defterime yazmaktan kurtardin.
Haklisin yazdiklarinda. Herkes kendine Uygun olani secip uygulayabilir.listeleri birebir uygulamak zorunda degiliz.benim Su sira yaptigim gibi biraz ordan biraz burdan Güzel bir karisim cikacak gibi.bunalmadan ,degisik degisik,alternatifi bol secenekler.
En hosumuza gideni uygulayalim.
Ve paylasalim.Herkese Selam.Sule

Terazi dedi ki...

Canım sen sağol. Hatırlatman ne iyi oldu bak, hepimiz faydalandık. Devamı yarın ve öbür gün gelecek...

Bu arada, Elvan Hanım'ın önerileri dikkate değer ve monotonluktan kurtarıcı. Mesela akşam yemeği için önerdiği Gazpacho benzeri "Kırmızı Mucize"yi ben bayıla bayıla içerim. İçine biraz da acı pul biber veya acı biber salçası; tabi öncesinde mide ilacımı almam lazım :))