6 Eylül 2013 Cuma

"6 iddialı diyetisyen 6 iddialı diyet -3"

Hürriyet Gazatesi'ndeki yazı dizisinin 3. ve son bölümü...

Yazının orjinali için tıklayın>>>


Karın kasının sırrı yemek tabağında gizli

“6 Diyetisyen 6 Diyet” dizisine bütünsel beslenme uzmanı ve spor eğitmeni Karen Hill ile devam ediyoruz. Pek çok kişinin daha fit bir beden için saatlerce spor salonlarında ter döktüğünü hatırlatan Hill, “Karın kasları mutfakta yapılır, spor salonlarında değil” diyor.






4 yıl önce spor hocası eşi Tony Hill ile birlikte yaşadığı ABD’den Türkiye’ye dönen Karen Hill, bütünsel beslenme uzmanı, spor eğitmeni ve yaşam koçu. Hill, sağlıklı yaşam ve beden için önce aşağıdaki efsanelerden kurtulunmasını öneriyor:

- Güç antremanları cüssenİzİ artırır: 

YANLIŞ. Araştırmacılar ağırlıkla yapılan egzersizlerin uyku metabolik hızını (gece boyunca yakılan kalori miktarını) neredeyse yüzde 8 oranında artırdığını söylüyor. Bu da kişinin bir yıl boyunca, yattığı yerden 2.5 kilo vermesi için yeterli. Kadınlara bir hatırlatma, bizim büyük kas kütleleri oluştarma kapasitesimiz yok. Kadınlar için fit görünmek bir yağ tabakasının üstünüzden gitmesi ve kas kütlesiyle derimizin sıkılaşması. Hiç spor dergilerinde gördüğünüz kadın resimlerine bakarak korkmayın. Çünkü bir kadının o kadar kaslanması ancak ilaçla mümkün.


- Her kalorİ aynıdır, bu yüzden de ne yedİğİnİzİn önemİ yoktur: 

YANLIŞ. Bu tam bir “diyet” kafası. Öncelikle her kalori aynı değil. O kalorinin besin değeri ve kimyası önemli. Ve o kalorinin ne zaman alındığı da önemli. Örneğin meyveyi gündüz yiyin. Akşam yerseniz hem o meyvenin şekerinin yağa dönüşme oranı artar. Ayrıca akşam yenilen şeker uykuda üretilen büyüme ve onarım hormonunu bastırır.

- Yağlı gıda şİşmanlatır: 

YANLIŞ. Beslenmenizde doğru yağ türlerinden yeterli miktarda almanız sağlıklı olmanız için gerekli. Şişmanlatan yağ değil, şeker.

- Dİyet gazlı İçecekler kİlo vermenİze yardımcı olur: 

YANLIŞ. Diyet gazlı içecekler bel çevresinde yüksek düzeyde yağlanma, yüksek kan şekeri ve yüksek kolesterol gibi bir takım belirtilerin de bulunduğu metabolik sendrom riskini artırabilir. Ayrıca diyet mamüllerinde aspartam var. Bu toktik olup, vücuttan atılamaz. Yağ depolarımızda birikir.

KOŞU BANDI KALORİ ÖLÇMEZ

- Kardiyo aletiniz yaktığınız kalorileri hesaplar: 

YANLIŞ. Kondisyon bisikletiniz veya koşu bandınız kilonuzu, cinsiyetinizi ve vücut kompozisyonunuzu bilmeden, ne kadar kalori yaktığını doğru olarak ölçemez. Genelde biz deriz ki “o numarayı ikiye böl”.

- Düşük yoğunluktakİ egzersİz daha fazla yağ yakar: 

YANLIŞ. Egzersiziniz ne kadar yoğun olursa yaktığınız karbonhidrat miktarı o kadar fazla olur. Ve vücudunuz tüm karbonhidratları yaktıktan sonra yağ yakımına başlar. Ayrıca her kişinin yağ yakma nabzı değişik. Bu maalesef test edilmeden bilinemez.

- Kİlo vermek sözkonusu olduğunda beslenme ve egzersİz eşİt derecede önemlİdİr: 

YANLIŞ. Farz edin ki bir yarış arabanız var. Kullanım kılavuzu belli oranda benzin kullanılması gerektiğini söyler. Ama siz diyorsunuz ki bu benzin çok pahalı vs... Ve yarış arabanız için mopet benzini alıyorsunuz. Emin olun o yarış arabanızın hız performansı zayıf olacaktır. Eninde, sonunda o motor teklemeye başlayıp, sonunda bozulacaktır. Bu yalnızca basit bir alet. Açıklaması şu: İstediğin kadar spor yap, eğer benzin yani beslenme doğru değilse o spor 5 para etmez. Eğer beslenme doğruysa o yüzde 30 sporun cevabı yüzde 100 olur.

Karen Hill’in haftalık diyet listesi

1 ve 2’ncİ gün
- Sabah kahvaltısı: 1-2 yumurtayla domatesli ve sebzeli omlet veya 2 katı yumurta veya tam yumurta yerine 5-8 arası yumurta akı kullanılabilir. 1 meyve ve zeytin.
- Öğle: Tavuk, balık veya bonfile veya ev köftesi (4-5 adet) ve salata ve-veya sebze.
- Aperatif: Açsanız 1 meyve.
- Akşam: Etli veya etsiz sebze yemeği veya balık ve salata (unutmayın salata ve sebze aynı kategoridir. Ama marul ve kıvırcığın besin değeri çok düşük).

3’üncü gün
- Sabah kahvaltısı: 2 meyve ve keten tohumu (bir tatlı kaşığı ve kesinlikle öğütülmüş kullanılsın).
- Öğle: Mercimek veya piyaz veya buharda pirinç veya kinoa (6 kaşık) ve salata.
- Akşam: Balık ve salata.
4 ve 5’İncİ gün
- Sabah kahvaltısı: Yulaf ezmesi (4-5 kaşık), zeytin ve 1 yumurta.
- Öğle: Protein, salata ve sebze.
- Aperatif: Açsanız protein içeceği ve bir meyve.
- Akşam: Sebze, salata ve çorba (domates veya sebze, ev yapımı)
1 ve 2’nci günü tekrarla ve devam et.

Spor zayıflamak için yapılmaz

SPOR ne zayıflamak ne de zevk için yapılmaz. Spor mecburidir. Unutmayın ki biz aktif bir canlıyız. Ama şimdi aynı ufak kafesteki hamsterlar gibiyiz. Biz popomuzun üzerinde dört duvar arasında floresan ışıklarının altında oturan ve her dakika elinde ya bir içecek ya da ağzında birşey çiğneyen bir canlı değiliz. Çürüyoruz... Size ilginç ve basit bir örnek, doğada vahşi ortamda yaşayan canlılar pek hastalıktan ölmezler. Sakatlanma, saldırı vs. ölürler çoğunlukla. Ama bir bakın bizimle yaşayan hayvanlara bizim hastalıkları sahiplenmiş durumdalar: Diyabet, kanser, kemik erimesi, katarakt, şişmanlık ve şimdi de depresyondalarmış. Neden acaba? Bir dikkat edin aynı bizim gibi yaşantımızı yaşıyorlar, dört duvar içinde, paket veya konserve yiyecekler ve çoğunlukla pişmiş. Bilmem mesaj alındı mı?  Çürümek=kas kaybı+yumuşama+halsizlik+asabiyet+hastalıklar+uykusuzluk... 

Seneler evvel ABD’de hükümet tarafından verilen tavsiye şu şekildeydi: Genel sağlık için haftada 3 gün, 30 dakika spor yeterli. Şimdi bu tavsiye ne oldu biliyor musunuz? Haftada 6 gün ve 60 dakika.

BİTTİ

Bu yazı Hürriyet internet sitesinden alınmıştır.


5 yorum:

Adsız dedi ki...

Bugünkü Menü:

Karen Hill in listesindeki 2. Cü gün.

Burcucugum ödem konusunda ,Ender Sarac ve vücuttan toksin ve ödem atmak icin 3 günlük diyet listesi var bu basigi googlede ararsan belki yardimi olabiir.ödem Atici basligi ile bir sürü sayfa aciliyor.Bunlardan sana uygin olani deneyebilirsin.
benim bu konuda tecrübem yok.sevgilerle Sule

Burcu dedi ki...

Dediğin şekilde araştıracağım Şule,çok teşekkür ederim önerin için.

Terazi dedi ki...

Sevgili Burcu,

Benim ödem atma konusunda diyetisyenimden kulağımda kalan;
"çivi çiviyi söker misali çok su içeceksin ama suyu vücutta tutan tızlu gıdalardan uzak duracaksın... yani vücuttan suyu atmak için; tuzsuz beslenme, hareket ve çok çok su içme"

Bunun dışında Doğadan Form bitki çayları da (ki içinde kiraz sapı, mısır püskülü var) ödem atmaya yardımcı... Yeşil çay ve Mate çayı da öyle...

Terazi dedi ki...

Burcu bak bir de bunu buldum:

"Şişmanlıyor musunuz yoksa vücudunuz su mu tutuyor?"

Ödemin sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:

*Aşırı alkol
*Aşırı tuz
*Hızlı yemek yemek
*Fasulye, nohut gibi kurubaklagiller
*Asitli içecekler
*Tatlı yiyecekler ve beyaz şeker
*Kabızlık
*Bazı doğum kontrol hapları, *Tansiyon ilaçları ve antibiyotikler
*Adet öncesi dönem
*Hareketsizlik

Yapmanız Gerekenler:

-Bol su için
-Tuzdan uzak durun. Yiyeceklerinizi tuz yerine baharatla tatlandırın.
-Şeker ve şekerli besinlerden kaçının.
-Hazır besin sosları tüketmeyin.
-Yürüyüş yapın.

Ödem Attıran Gıdalar:

>Karahindiba
>Maydanoz
>Kiraz sapı
>Tarçın, karanfil
>Armut, şeftali
>Salatalık
>Kereviz
>Karpuz
>Ahududu

Not: Göz çevresi, ayak bilekleri, eller ya da vücudun herhangi bir yerinde şişme ve sıvı birikiminden devamlı yakınıyorsanız fazla zaman kaybetmeden doktora danışın. Ödem, tansiyon, varis, kalp gibi pek çok hastalığın habercisi olabilir."


Yazının orjinali burada:
http://vintageduygular.blogspot.com/2013/08/seyda-coskun-5-gunluk-diyet-listesi.html

Burcu dedi ki...

Çok teşekkür ederim Terazi.Minimum 3 - 3,5 lt su içiyorum salıdan beri.Enaz 3-4 fincanda yeşilçay yada bitki çayı.Belki şimdiden sonra atarım ödemi.Tuzu sevmem zaten,ekstra tuz atmam yemeklere,salataya hiç atmam.Belki yeteri kadar sıvı almadığım için oluyordu...bakalım düzelecek mi...